10 tips til aktiviteter de neste ukene

Pinse Ung

Pinse Ung

10 tips til aktiviteter de neste ukene

Bibliotekene er åpne for barn og ungdom, korpsøvelsene fortsetter, idrettstreningene gjennomføres for barn og unge. Hvorfor skal da kirkene avlyse aktiviteter for den unge generasjonen?

Hver kommune har retningslinjer for aktiviteter og sosial omgang disse månedene, og disse skal selvfølgelig følges. Men tenk på at i de fleste kommuner rundt om i landet er det fortsatt åpent for et stort handlingsrom for å gjennomføre tilbud til barn og unge. Både regjeringen og byrådene i byer med de strengeste innstrammingene har understreket at barn og unge må ivaretas. La oss ta dem på ordet:)

Kirkene har sin naturlige plass som møtested for barn og unge, og det ansvaret må vi stå sammen om. Historisk sett har det også vært stedet man søker til i kriser og vanskelige tider. Samtidig har vi alltid hatt en motivasjon for å formidle evighetsperspektivet, være et åndelig hjem, legge til rette for en tro som varer, formidle håp når det er så mange forventninger som knuses. Vi må hjelpe våre barn og unge å feste blikket på Jesus både når det stormer og når det er fred i tankene.

Det finnes mange ideer og erfaringer rundt omkring, og vi har samlet noen av dem her. Send inn dine tips, så fører vi dem på lista!

1. Fordel trinnene på ulike uker
PBU-gruppen “Antenne” i Betel Hommersåk har fordelt klassetrinnene for å kunne gjennomføre fredagene. Annenhver uke er for 4. og 5. trinn, mens 6. og 7. trinn kommer motsatt uke. Det hele med et tak på 50 personer, og selvfølgelig  med smittevernhensyn.
Dette kan jo også gjøres for tenåringene om man er mange; samle ungdomstrinnet til én samling, og videregående-elevene til en annen.

2. Behold den sosiale tiden etter ungdomsmøtet – med justering
En fredagskveld for ungdommer kan fortsatt gjennomføres, med avstand mellom setene som brukes, og annet smittevern. Men i stedet for å sende folk rett hjem etterpå, la dem bli sittende i setene, sett på god musikk eller kjør en quiz, server kopper med popkorn eller smågodt, så kan de sitte og prate med dem som er i radiusen rundt seg.

3. Møt hverandre utendørs
Johanne som leder PBU-gruppen PK Ungdom på Nesodden forteller: “Vi er ca 10-12 stk på en fredag og tenker det er viktigere enn noen gang å møtes! Planen er derfor å fortsette som før, og selvfølgelig fortsette med gode regler som gjør det trygt. Vi vil også være mest mulig ute om været tillater det! Spille frisbeegolf eller grille eller gå en tur langs sjøen sammen! Det funket veldig bra i våres og var faktisk noen av de beste fredagene vi har hatt sammen!”

4. Hva med Royal Rangers?
Det er med stor glede vi ser at alle Royal Rangers-gruppene kan fortsette sine samlinger denne høsten. Ved å møtes ute, med tilrettelagte rammer, får man gjøre aktiviteter og kjenne på mestringsfølelsen midt i skaperverket. Har du tenkt på at speiderarbeidet Royal Rangers kan være noe for deres 2.-10. klassinger? Kanskje det er midt i blinken å starte nå?
Les mer om det her.Uansett – RR eller ikke – dere kan møtes ute og lage bål sammen!

5. Adventsvandring
Ok, enda et utendørspunkt. Men for en idé! Royal Rangers Moi har årlig en adventsvandring for barna, der de ute i skogholtet møtte noen “gjetere” rundt et bål. Etter å ha snakket med dem og hørt deres historie, blir plutselig et kor av “engler” opplyst og synlig. Videre leter barna etter stallen, og ser om man finner et julemirakel, og kanskje noen levende sauer?! Dette kan også gjennomføres for familier. Går man i mindre grupper etter hverandre, kan mange få opplevelsen av en utendørs julevandring på samme kveld!

6. Vennegrupper
Eller bibelgrupper. Blir det for trangt å samles hjemme, hva med å bruke ulike etasjer og rom i kirkelokalet? Alle treff trenger ikke være digitale. Smågrupper er hvertfall en super måte å følge opp spesielt tweens og tenåringer på. Fem personer, en gang i uka. Anbefales! Involver gjerne flere folk. Kanskje har dere foreldre som kan stille opp, legge til rette og kanskje åpne hjemmene for at tweens og ungdommer kan møtes.

7. Felles bibelleseplan
I sommer gjennomførte PBU-gruppen Exalt på Auli bibellesning gjennom sommeren som de kalte “En om dagen”. Hva med å lage en felles bibelleseplan for tweens eller tenåringer for de neste to månedene? Så kan dere trekke ut noen heldige vinnere som får premie i etterkant. Finn for eksempel en felles leseplan i bibelappen YouVersion.

8. Hilsen på døra
Det er så viktig at barna og tenåringene merker at de ikke er glemt! Hva med å levere ut adventshilsner eller adventskalendere på dørene eller i postkassa før jul? Eller som PBU-gruppen sk:barn søndagsskole gjorde før påske: Dele ut høytidspakker på dørene til barn og familier, for å hjelpe dem å skape rom for trosopplæringen i hjemmet.

9. En sms, telefon, FaceTime e.l.
Det å bli sett og bekreftet bare fordi du er deg, er noe som gjør inntrykk på oss alle sammen. Spesielt for barn og unge, vil en samtale eller en meldingsutveksling – om man ikke kan møtes fysisk – bety mye mer enn en link til et digitalt møte. Gjør deg selv tilgjengelig for kontakt. Barn og unge trenger å speile seg i folk som viser at de har en betydning.



10. Arrangere LAN-party

En aktiverende måte å møtes digitalt på, er å spille sammen. Hvorfor ikke legge til rette for et LAN-party, selv om man kanskje ikke får sittet i samme rom? Det går an å opprette en felles server og spille i fellesskap. Dette er er både sosialt og gøy, og kanskje en god anledning for deg som leder til å lære noe nytt!

Ekstratips: Digitale arrangementer
Finnes det ikke mulighet for at dere kan møtes fysisk, er digitale arrangementer et alternativ (selv om det ikke er en fullverdig erstatning). Her er noen eksempler på hva dere kan gjøre når dere møtes digitalt:

  • Opprett et digitalt møterom på feks Messenger, Zoom eller Teams. Se en film sammen og snakk om innholdet etterpå. For eksempel en av disse:Eric’s videoblogg – hjemmekirke(tweens, 15 episoder)Urokkelig – mer enn det vi ser(tweens og tenåringer)
  • Inviter til digital konsert eller et møte med en person dere har lyst til å høre på eller møte. En artist eller et forbilde som ellers ikke hadde hatt tid til å reise å besøke dere, kan ha god mulighet for å stille opp digitalt!
  • Digital søndagsskole. Send link til foreldrene som hjelper barna å logge seg på, gjerne i forkant av digital gudstjeneste. Ønsk dem entusiastisk velkommen med navn etterhvert som de dukker opp i rommet. Legg opp til moro, feks konkurranse og hentelek. Del en (kort) andakt og still spørsmål ut fra denne. Kanskje hjelper det med premier i posten til dem som svarer, sånn at barna tør å ta ordet i et annerledes rom. Anbefalt tid: Maks 30 min.

LYKKE TIL! Og send oss gjerne dine tips og ideer til aktiviteter i denne rare tiden.

Andre Covid-19 artikler