Hvem er egentlig tweensa?

Pinse Ung

Pinse Ung

I løpet av de siste årene har jeg vært så heldig at jeg har fått være med å lede en tweensgruppe i min lokale kirke. Vi har samlet tweensa en fredag i måneden, og vi har vært alt fra 5 til 30 tweens. 
Men hvem er egentlig tweensa?


Tweens defineres som 10-13 år. De som ikke lengre er småbarn, men heller ikke ungdom. «In between», der av ordet tweens. De er barn som opplever store endring på mange områder i livet. De opplever endringer knyttet til det fysiske, at kroppen utvikler seg, og at de kommer i puberteten. Det er endringer knyttet til det som gjelder følelser og tanker. De går fra å tenke konkret til å tenke mer abstrakt. Barnas identitetsfølelse er også i endring og barn som stort sett har identifisert seg med hjemmet og familien tidligere, oppdager at en verden med flere nyanser, og venner får en større påvirkning. 

Barnas trosliv blir også påvirket av alle disse endringene. De oppdager nye ting, ser flere nyanser, og leter etter sin identitet. I jakten på sin egen identitet er det viktig at barna får se hvordan Gud gir dem identitet, tilhørighet og verdi. De trenger å se at bibelens sannheter er relevante, og at følelser om tvil, og behovet for mer nyanserte svar er vanlig. Fordi venner har stor påvirkning, er det viktig at kirken også er sted hvor en har gode venner, og en kan ta med venner fra andre sammenhenger.

Vi har en unik mulighet når det gjelder å skape et tilbud for tweens.
De er en gjeng som blir like imponert om du lager Grandiosa eller taco,  om du setter frem smågodt eller baker boller. De er en gjeng som trenger å bli sett, og som ønsker et tilbud som «bare» er for de, hvor de kan få ha det gøy og få gode opplevelser. Om dere er 5 barn eller 30 har ingen ting å si, for som en av tweensa mine sa den gangen vi var 5, «Jeg synes egentlig det er like koselig når vi bare er 5 stykker jeg». 
Om du ikke er tweensleder, eller ikke har tweens i din kirke så oppmuntrer jeg deg til å tenke over hvem disse er. Kanskje er det de som snart skal begynne i ungdomsarbeidet ditt, eller kanskje noen du allerede har ledet. Hvem vet, kanskje kan de være noen du skal starte et tilbud for? 

Vi drømmer om at barn og unge, uansett fase, skal få oppleve gode vennskap og relasjoner, få Gudsopplevelser, og en tro som varer.
Takk for at du er med og legger til rette for det!  
Ida Danielsen,
Nasjonal leder for tentro og Tweens