Lederkurs = utfordringer og læring

Tom Georg Bu

Tom Georg Bu

Hvordan kan du være en trygg leder når du tar med barn på ferskvannsaktiviteter? Jo, du må oppleve, lære og erfare livet ved ferskvann selv.

Denne sommeren kunne Royal Rangers Norge endelig igjen gjennomføre et spesialiseringskurs for speiderledere. Første uken i august var 27 ledere fra syv forskjellige utposter samlet til Lederkurs Ferskvann i Nordmarka utenfor Oslo. Den yngste deltakeren var 15 år, den eldste godt i gang med pensjonstiden. Kurset gikk over fire dager med start på vannet Mylla. Transportmiddelet var for de fleste kano, mens to pakket det nødvendige i kajakkene sine. Målet for kurset var at lederne skulle bli trygge på å gjennomføre overnattingsturer med kano og lære om fisking i ferskvann.

Padling og fiske
Den første dagen var det solskinn og varmt. Vi pakket i kano og kajakker og padlet i en og en halv time til vi kom til en øy midt i Mylla. Der måtte deltakerne selv ordne seg for natten. Noen sov i telt, andre i hengekøye og noen under åpen himmel. Hver enkelt var også ansvarlig for å ta med og tilberede egen mat. Ut over kvelden samlet mange seg rundt bålet og ble sittende i mange timer å prate. På tur er det lett å bli kjent med nye og friske opp gamle vennskap.

Vannene i Nordmarka ligger gjerne med litt avstand, så da vi kom til enden av det første vannet måtte vi ta kanoen på land, sette dem på traller og begynne å dra dem langs veien. Til sammen dannet vi en lang rekke der vi gikk. Slik vekslet det den dagen mellom padling og bæring/trilling av kano. To ganger fikk vi oppleve styrtregn, og da var det godt at vi hadde på oss regntøy og alt av utstyr var pakket inn i vanntette poser.


De ivrigste fiskerne kastet sluken uti så snart de fikk anledningen, men det ble mager fangst. Først da vi hadde satt garn og fikk trekt dem, ble det noen fangst å melde. Abbor, røye og sik lå etter hvert i stekepannen.

Lederskap og disippelgjøring
Det var lagt inn to undervisningsøkter i løpet av turen. Tema var «Å være en leder» og «Disppelgjøring». Målet for undervisningen var å få lederne til å reflektere over hvordan de ønsker å være ledere og at lederne skulle få større forståelse av rollen de har som trosopplærer og disippelgjører. Mange av lederne har vært engasjert i Royal Rangers lenge og hadde gode innspill og eksempler på god praksis fra sin tjeneste.

Den siste kvelden var vi samlet til leirbål. Det var tid for både lek og moro og lesing fra Bibelen. Andakten tok utgangspunkt i Romerne 12:4-5 om at vi alle hører til samme kropp, men at vi er forskjellige og må forstå at vi utfyller hverandre og til sammen utgjør en helhet. Det var verdifullt å oppleve fellesskapet på tvers av generasjonene på turen; en sammensatt gjeng, men samtalen, samholdet og inkluderingen mellom de ulike aldersgruppene var en unik opplevelse. 

Etter fire dager på tur var det en fornøyd gruppe ledere som kunne pakke ut av kanoene, sette utstyret sitt i bilene, ta avskjed med gamle og nye venner og sette kursen hjemover. En gjeng fylt av gode opplevelser, med følelsen av å mestre noe nytt og ikke minst klar for en ny høst med arbeid i de lokale Royal Rangers-utpostene.

Turleder Tobias Gutmann har laget en film fra turen med vakre naturbilder og en fin oppsummering av innholdet (28 min). Filmen kan du se her.