Alle grupper i Pinse Ung har fram til nå vært tilknyttet en lokal kirke, og har måttet vise til egne vedtekter eller valgt å tilslutte seg våre mønstervedtekter.
Kirkestrukturer, fellesarbeid mellom kirker i samme region og fellestiltak som har barne- og ungdomsarbeid har skapt nye behov og muligheter, for å kunne danne nye grupper for barn og unge på tvers av grupper ut fra kun en lokal kirke.
Det var derfor det ble holdt et ekstraordinært årsmøte i Pinse Ung den 21.03.2024, og her opplevde vi bare positive tilbakemeldinger og et enstemmig valg på å endre vedtektene, slik at vi kan gi flere grupper muligheten for å registrere sitt arbeid i Pinse Ung.
De nye vedtektene finner du her
Så hva betyr disse vedtektsendringene spesifikt for deg?
Disse nye vedtektene er til for at de som driver et fellestiltak eller felles arbeid mellom kirker i samme region skal kunne søke Pinse Ung om driftsstøtte uten å måtte gå gjennom en lokal menighet/gruppe.
Fellesarbeid: driver dere et fellesarbeid i deres region? F.eks en sommerleir på et felles leirsted. Da vil dere i prinsippet ha 2 valg.
1. Dere kan melde på barn og unge gjennom den lokale gruppen deres, og samle inn kontingenter selv, og da motta driftsstøtte til den lokale gruppen som de fleste allerede gjør i dag.
2. Eller dere kan nå opprette en ny gruppe med leirstedet som utgangspunkt. Det er da leirstedet som må motta påmeldinger og kontingenter. Det er også leirstedet som da søker og mottar driftsstøtten (ikke den lokale gruppen i den lokale menigheten)
– Fellesarbeidet vil ha akkurat de samme krav som en lokal gruppe. Dette vil si at fellesarbeidet må drives demokratisk med årsmøter, påse at ledere har vist politiattest, ha et styre med medlemmene sine så sant de har flere enn 3 over 15 år blant sine medlemmer etc.
Fellestiltak: Dette gir en åpning for at organisasjoner som betegnes som et fellestilltak i Pinsebevegelsen kan opprette grupper i Pinse Ung og motta driftsstøtte. Dette kan f.eks være Evangeliesenteret eller Helgeland FHS. Disse vil også ha de samme krav som en lokal gruppe har
Spørsmål og svar
Hva regnes som et fellestiltak?
Om dere har en organisasjon eller stiftelse som regnes som et fellestiltak i Pinsebevegelsen, så regnes dette som et fellestiltak som kan søke om støttemidler
Kan hvert fellestiltak opprette flere grupper?
Som et fellestiltak, så er dere underlagt de samme retningslinjer som en lokal kirke, og kan dermed opprette så mange lokale grupper dere ønsker
Kan vi samle inn kontingent både til den lokale gruppen og til felles arbeidet (leirsted, konferanse etc) for det samme arrangementet?
Nei, dere må velge om den lokale gruppen i kirken deres skal samle inn kontingent eller om felles arbeidet (leirsted, konferanse etc) skal gjøre dette
Hvilke krav er det til et felles arbeid for å søke driftsstøtte?
Et fellesarbeid er underlagt de samme krav som en vanlig lokal gruppe
Dvs man har krav om å være en demokratisk gruppe med årsmøte, ha et styre om man har flere enn 3 medlemmer over 15 år, få fremvist politiattest fra sine ledere etc
Kan et nytt fellesarbeid/ fellestiltak søke om oppstartsstøtte
Ja, så sant arbeidet er nyoppstartet, så kan man søke oppstartsstøtte
Vi benytter oss av et leirsted som ikke er tilknyttet Pinsebevegelsen, men som ønsker å søke driftsstøtte til Pinse Ung. Kan de gjøre det?
Nei, for å opprette en gruppe i fellesarbeid/ fellestiltak så må man ha en tilknytning til Pinsebevegelsen
Vi har et fellesarbeid, men ikke alle kirkene ønsker at fellesarbeidet skal samle inn kontingent og søke støtte for dem. Kan deler av kirkene gjøre det selv om ikke alle gjør det?
Ja, dette er selvfølgelig mulig, men det er da viktig at fellesarbeidet ikke fører opp noen av medlemmene fra de kirkene som ønsker å søke om dette selv