Samlingen
Før samlingen
- Noen forhåndsregler
Det er et mål for oss å gjøre kirke, uansett form, størrelse og fasong, så trygg som overhodet mulig. Det kan derfor være lurt å ta noen forhåndsregler før du inviterer til aktivitet og samlinger. Vi vil oppfordre deg til å være åpen og transparent om hva ungdommen inviteres til, både med foreldre, foresatte og kirkens ledere. Dette er gode støttespillere det er viktig å ha en god dialog med. Det kan også være lurt å være mer enn én leder, gjerne ett av hvert kjønn.
- Kultur settes tidlig
Ha et bevisst forhold til kulturen du ønsker å skape sammen med ungdommene. Kulturen formes i de første samlingene, og kan være vanskelig å endre. Sett noen kjøreregler for hvordan samlingene skal være. Hvordan ønsker man å snakke til hverandre? En slik samtale vil variere med aldersgruppen til deltakerne. Gjerne invitér ungdommene med i samtalen om hvordan dere ønsker å ha det når dere treffes.
- Alltid før du møter ungdommene – be!
Vi tror det er enorm kraft i bønn og at Gud virker uten at vi vet det. Selv ved de enkleste, mest lavterskeltilbudene vi inviterer til, kan Gud røre ved mennesker. Vær forberedt på det, vær forberedt på å møte ungdommen.
- Forbered noe å spise
Det er alltid hyggelig å føle at man blir satt pris på. Når man kommer til dekket bord, ferdig tilberedt mat eller snacks, oppleves det som at man har blitt tenkt på før man kom. Har du tid – kanskje også inviter på middag? Matlaging er også en fin anledning for å invitere med ungdommene.
For noen ungdommer kan dette være det eneste måltidet man spiser sammen som “familie” i løpet av uka. Likevel tenker vi at det viktigste er å treffes. La relasjon og trygghet være viktigere enn maten du serverer. Noen av aktivitetene er synonymt med snacks, slik som filmkvelder, mens andre krever mer planlegging og ressurser. Ikke tenk at man alltid må ha noe å servere.
Under samlingen
- Inkluder og gi ansvar
Har dere en aktivitet noen av ungdommene har prøvd før? Ikke vær redd for å delegere bort forklaring og andre ansvarsområder. Dette gir ungdommen eierskap og mestringsfølelse. Det kan bety mye!
- Relasjon
Pratpratpratprat! Det viktigste er relasjonene du skaper og samtalene som skjer mens dere holder på. Gi rom for det, og vær nysgjerrig på livene deres. Og husk – selv om du ikke får kjemperespons fra alle, betyr det nødvendigvis ikke at de mistrives og ikke vil være der. For noen handler det å ha noen å bruke tid sammen med.
Etter samlingen
- Veien videre
Dukker det opp interessante ting i samlingene deres? Tro? Håp? Helvete? Vær åpen for å ta det ett steg videre! “Jeg leser gjerne Bibelen sammen med dere!”. Det er helt i orden å ikke ha alle svarene som leder. Si heller; “det kan jeg sjekke opp i til neste samling”, enn å gi et svar du er usikker på. Ungdommen trenger å se ledere som er ærlige på at man ikke alltid vet svaret.
Ikke vær redd for å utvide gruppa! Dette er en god plass hvor ikke-kristne kan møte kristne. Oppfordre ungdommen til å ta med seg nye! Smi mens jernet er varmt. Nå har du knyttet relasjon til dem, hva er fortsettelsen?
- Registrer en gruppe hos Pinse Ung
Om du registrerer gruppen hos oss i Pinse Ung, vil vi kunne bistå med ressurser og økonomi. Hvert år tar hver gruppe inn en kontingent, på minst 50 kroner per medlem, som rapporteres inn til Pinse Ung i årsrapport. Dere beholder kontingenten som tas inn, og får 250 kroner i tillegg per tellende medlem. Tellende medlem har betalt kontingent og er 26 år eller yngre. Barn under 15 år må ha godkjennelse fra foreldre.